Etusivu>Tekemiset>Kulttuuri, museot ja viihde>Museot>Ratsuväkimuseo

Ratsuväkimuseo

Ratsuväkimuseo on sijoitettu Lappeenrannan linnoituksen kauneimpaan ja tiettävästi vanhimpaan rakennukseen. Hakkapeliittojen historiasta kerrotaan kuparitauluin ja Euroopan sotatantereita kuvaavin maalauksin. Museon teksteissä seurataan Suomen ratsuväen vaiheita ja esitetään joukko-osastojen muodostuminen, joka johti aateliston syntyyn. Rakuunarykmentin aikaisia univormuja, aseita ja valokuvia on nähtävillä. Museon vanhin ase, piilukkokivääri on peräisin jopa 1700 -luvulta.

Vuonna 1973 avattu Ratsuväkimuseo on perustettu Lappeenrannan kaupungin ja Uudenmaan Rakuunapataljoonan sekä ratsuväen perinneyhdistysten yhteistoiminnan tuloksena.

Suomen itsenäisyyden alkuajan sotaväessä ratsuväellä oli suuri merkitys. 1920- ja 1930- luvuilla Uudenmaan Rakuunarykmentti ja Hämeen Ratsurykmentti sijoitettiin Lappeenrannan varuskunta-alueelle.

Museosta löytyvät myös kaikki ratsuväen käytössä viime ja tällä vuosisadalla olleet asetyypit ja joukko-osastojen liput. Erilaisten arvomerkkien ja olkalaattojen kokoelma on laaja. Museon yksi seinä on omistettu talvi- ja jatkosodille, ja kartalta löytyvät kaikki sotatoimet, joihin ratsuväki osallistui. Valokuvanäyttelyssä löytyy Lappeenrannan varuskunta-alue, jonka kulttuurihistoriallinen arvo on merkittävä.

Katso myös Lappeenrannan museoiden omaa blogia!

Avoinna:
Ratsuväkimuseo on kiinni remontin vuoksi kesän 2017. Muina aikoina avoinna tilauksesta.

Pääsyliput:
Aikuiset 4 € Eläkeläiset, opiskelijat, ryhmät yli 10 hlöä 3 € Alle 18 v. vapaa pääsy.

Pääsymaksut 2016 Linnoituksen museot -yhteislippu
(Etelä-Karjalan museo, Lappeenrannan taidemuseo ja kesäajalla Ratsuväkimuseo)
Aikuiset 8 €, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 7 €

Vapaa pääsy museoperjantaisin
Kevät 8.1., 5.2., 4.3., 1.4., 6.5.
Syksy 2.9., 7.10., 4.11., 2.12.

Ratsuväkimuseo
Kristiinankatu 2
53100
LAPPEENRANTA
Puh. +358 (0)5 616 2257

Sijainti